Atunci când vorbim de revoluția industrială nu ne putem opri cu gândul doar la secolul 19 și la invenția motorului cu abur. Revoluția industrială este un proces în trepte ce are loc în mod continuu și care acționează asupra viețiilor noastre.

Crearea imprimantelor 3D a însemnat un punct de start pentru revoluționarea prototipării rapide si dezvoltarea de noi produse cu costuri mici, dar cu adevărat această tehnologie nu își va atinge potențialul până nu va pătrunde activ în casele noastre.

Deja de cațiva ani, cu ajutorul platformelor de crowdsourcing și al producătorilor de piese ieftine din țările asiatice, tehnologia imprimantelor 3D s-a apropiat vertiginos de prețul imprimantelor tradiționale. De altfel, anul acesta oricine poate avea propria imprimantă 3D la el în casă pentru mai puțin de 100 de euro, desigur acesta venind, asemeni mobilei Ikea, cu neajunsurile unui puzzle pentru adulți. Totuși, pentru sume comparative cu ale unei imprimante home office(250-350 euro), există producători locali de imprimante 3D care le oferă gata asamblate, optimizate și cu un mic training de utilizare.

În lumea prototipării rapide, există mai multe tehnologii dominante, Fused deposition modeling (FDM) fiind în acest moment cea mai accesibilă și cea mai ușor de înțeles.

FDM presupune topirea unui filament de plastic într-o incintă închisă și depozitarea plasticului pe un pat încălzit în straturi de înălțimi milimetrice. Astfel, strat cu strat, se ajunge la determinarea unei forme proiectate anterior, cu diverse proprietăți în funcție de plasticul folosit. Ne putem gândi la această tehnologie ca la o cutie cu bucățele de lego, pe care le unim în funcție de forma pe care vrem să o creăm.

SLA (Stereolithography) este una din tehnologiile pe baza de rășină lichidă. Putem face o asemănare între această tehnologie și unghiile cu gel, ambele procese folosesc o sursă de lumină pentru întărirea unui gel în diverse forme. În cazul imprimantelor 3D, rășina e întărită strat cu strat până când forma finală este creată, iar produsul final poate fi cu adevărat util.

SLS (Selective Laser Sintering) este o tehnologie destul de rară pe piața consumatorilor casnici de 3D printing. Presupune utilizarea unei pudre care este așezată în straturi iar mai apoi este întărită selectiv cu ajutorul unui laser, pe măsură ce straturile de pudră sunt așezate. Deși tehnologia are un potențial mare, din cauza costurilor, terenul este momentan câștigat de FDM.

Cu toții știm că mare parte din prețul final al unui produs e reprezentat de adaosul comercial, costul de transport, taxele către stat și N intermediari. Ceea ce promite tehnologia 3D printing-ului este eliminarea acestor costuri și intermediari și mutarea fabricilor în incinta casei tale. Nimeni nu știe încotro va evolua viitorul, dacă vor continua să scadă costurile de producție sau va deveni o tehnologie extravagantă de domeniul trecutului, precum pick-ul portabil.

Momentan, tehnologia rămâne o jucărie pentru un grup micuț de ingineri și artiști care vor să își creeze singuri propriile unelte sau decorațiuni după propriul gust.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.