Haideți să vorbim despre una din cele mai impresionante realizări ale omenirii, și anume Internetul.

Internetul a adus dintr-o dată întreaga lume mult mai aproape decât oricând în istorie. De la creația sa, au apărut multe corporații mamut de servicii online, care acum domină economia lumii. Google, Facebook și Amazon au ajuns nume faimoase în toată lumea. Dar din ce anume își câștigă toți acești giganți banii?

Pentru a putea păstra serviciile gratuite pentru utilizatori, acestea se bazează pe profitul enorm adus de reclame plătite sau chiar și vânzarea datelor personale ale utilizatorilor, din nou pentru reclame. Și fiindcă ne place să avem acces ușor la datele noastre de oriunde, noi nu ne gândim prea des la asta.

Problema apare atunci când tehnologia avansează mai mult și toate device-urile și conturile noastre sunt interconectate. Ai intrat pe e-mail de pe telefon, dintr-o dată agenda ta de contacte din telefon este salvată pe toate rețelele de socializare. Brusc, companiile precum Google și Facebook pot afla orice legat de viața ta, de la călătorii, cumpărături, interese, până la dacă ești însărcinată sau dacă te gândești să îți dai demisia de la jobul actual.

Măcar la sfârșitul zilei putem respira liniștiți știind că toate aceste informații sunt la loc sigur pe un server super securizat.

… daaar lucrurile nu stau chiar așa. Să luăm de exemplu Facebook, rețeaua de socializare cu peste 2 miliarde de utilizatori unici pe lună, unde cu toții petrecem atâtea ore din viața noastră. În ziua de azi poți să descarci de pe site întreaga ta arhivă de Facebook în 15 minute, inclusiv mesaje , având nevoie numai de parola contului.

Și când vine vorba de ce ar putea face un hacker profesionist, posibilitățile sunt nesfârșite. Chiar în ultimii ani au fost sparte servere considerate foarte sigure, cum ar fi Sony, Microsoft sau departamentul de apărare SUA.

În cele din urmă, nu putem ști ce va urma, dar de un lucru putem fi siguri. Viitorul se apropie cu pași rapizi. Și ar fi bine să fim pregătiți pentru când ajunge.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.