Pentru ce merită să ne trăim viața și cum trebuie să ne-o trăim?

Chiar dacă au încărcătură filozofică, acestea nu sunt decât cele mai firești și mai pragmatice întrebari pe care  ni le putem pune fiecare dintre noi. Cândva credeam că doar existența oamenilor ca Tesla sau Einstein are cu adevărat sens.

Apoi am descoperit o carte care m-a ajutat să-mi schimb viziunea. Nu e o carte filozofică sau motivațională, e o carte scrisă de un profesor de științe politice și se numește ”From Dictatorship to Democracy”. Citisem în prefață că această carte a influențat mișcări de eliberare precum ”Primăvara Arabă” și asta m-a pus pe gânduri.

Am mai auzit de cărți care au schimbat cursul istoriei, de exemplu ”Contractul Social” de Jean-Jacques Rousseau sau ”Coliba unchiului Tom”, dar mi se părea că acestea sunt cazuri izolate și că importanța acestor cărți și meritul autorilor sunt exagerate.

Citind prefața, mi-am dat seama că pe tot parcursul istoriei au existat cărți de genul, de la cărțile sfinte din Antichitate, la scrierile lui Rousseau și până la cărți precum ”From Dictatorship to Democracy” din perioada contemporană.

Practic, nu trebuie să fii un Napoleon sau un Martin Luther King ca să mobilizezi popoare întregi și să-i îndemni la acțiune. Poți să faci asta stând liniștit la masă și scriind.

Asta m-a făcut să mă gândesc la faptul că există mai multe moduri prin care putem avea o contribuție majoră în lumea în care trăim și nu mă refer numai la scrierea cărților.

Nu putem să aspirăm toți să fim următorii Einsteini sau următorii Rousseau pentru ca viața noastră să aibă un sens și pentru ca acțiunile noastre să aibă un impact.

Trebuie doar să găsim ceva ce vrem să facem și s-o facem cât mai bine.  Cred că voluntariatul este una dintre modalitățile prin care putem realiza acest lucru.

În viziunea mea, voluntariatul presupune un mod de viață. Mai exact, presupune să găsești sau să descoperi ceea ce vrei să faci și s-o faci cu dragoste și dedicare.

Astfel, îți definești niște scopuri care dau sens acțiunilor tale. Poate chiar te ajută să găsești răspuns la întrebările ” Pentru ce merită să ne trăim viața și cum trebuie să ne-o trăim?”.

Pentru a defini aceste scopuri, este nevoie de dezvoltare personală, iar voluntariatul este acest prilej de dezvoltare personală. Fie că faci caritate, fie că te implici în proiecte sau campanii sociale, te dezvolți prin faptul că îi ajuți pe alții și înveți de la alții.

Practic, prin implicare și interacțiunea dintre oameni, se creează un flux constant de informații, idei, emoții, trăiri din care toate părțile implicate au de câștigat.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.